ki-watercolor: 'mangga'

genre: orchard vegetation
title: 'mangga'
medium: water color on paper
size: 25cm x 25cm
year: 2003
price: myr 300.00
Mangga dianggap sebagai raja segala buah-buahan oleh sesetengah masyarakat. Dikatakan demikian karena keenakan rasa dan faktor zat yang dikandunginya. Mangga biasanya disebut sebagai 'Mango', 'Mangot', 'Manga' dan 'Mangou'. Bergantunglah di mana wilayah geografi yang ianya ditemui, disebut sebagai demikian-demikian mengikut bahasa tempat tersebut. Mangga, buat pertama kali ditemui di Asia Selatan iaitu wilayah India ke arah timur hingga ke Myanmar dan setelah itu tersebar ke Afrika dan Malaysia. Pohon mangga pada umumnya berukuran sangat besar tetapi ada beberapa spesies Pohon mangga yang berukuran sedang. Sekarang terdapat banyak spesies rendah yang buahnya hanya boleh dicapai dengan tangan saja. Mungkin telah mengalami pengubahsuaian genetik. Buah mangga mengambil masa selama 3 hingga 6 bulan untuk menjadi buah yang masak.

Daun mangga dianggap beracun dan tidak sesuai sebagai makanan ternakan. Ianya dikatakan dapat membunuh ternakan umpamanya lembu, kambing, biri-biri atau ternakan lain yang biasa merumput.

Buah mangga pada umumnya berbentuk lonjong. Sebenarnya bergantunglah pada spesies. Isinya lembik dan berair. Isi buah yang masak biasanya berwarna jingga dengan serabut yang keluar dari kulit benih memenuhi isi. Kulit luarnya ada yang berwarna kuning, hijau, jingga dan merah. Buahnya dikatakan benar-benar enak dan lazat. Kadar kandungan air yang tinggi, rasa manis yang lazat membuat mangga menyegarkan. Jus dari mangga juga lazat. Selain dari mangga dimakan secara makan segar, dapat juga digunakan untuk membuat beberapa makanan lain seperti acar dan sos mangga. Buah Mangga yang masak umum manis rasanya tapi mangga putik rasanya masam. Kerana rasa masam inilah ia sering di buat acar. Selalu juga dibuat jeruk.
Sebiji buah mangga umumnya mengandungi protein sekitar 1%, gula 15%, vitamin terutamanya vitamin A, Vitamin B dan Vitamin C, Asid lemak, Karbonhidrat dan Mineral. Zat dan vitamin yang terkandung mengikut berat bagi setiap biji adalah seperti berikut; Kalori 68, Protein 0.6gm, Karbohidrat 16gm, Lemak 0.29gm, Kolesterol 0.1gm, Natrium 2gm, Kalium 157gm, Vitamin A 3890IU dan Vitamin C 26gm.
Di negara maju Buah mangga dijadikan sos utama kerana khasiatnya. Dikatakan oleh ahli kesihatan, memakan Buah mangga menenangkan usus kerana ianya mudah dicernakan dan juga bermanfaat bagi otak. Kadang-kala digunakan untuk menghentikan pendarahan. Ia juga dapat memperkuatkan jantung. The article is in Malay language